Onze 5 favoriete “nutteloze” infographics

Soms kom je visualisaties tegen waarvan je in eerste instantie denkt: “Ziet er geweldig uit, maar wat is het doel eigenlijk?” Pas als je iets verder kijkt, en ziet wie de afzender is, dan klopt alles ineens.

Het zijn vaak ook onderwerpen die op een bepaalde fanbase gericht zijn en door hen ‘viral’ gaan. Met als resultaat dat de boodschap door veel meer mensen gezien wordt dan alleen fans (waar overigens ook de doelgroep van de zender in te vinden is).

BewarenBewaren

1. Hoeveel het zou kosten om het leger van Daenerys’ te verschepen naar Westeros?

Met deze infographic haakt ‘1st Move International’ niet alleen in op één van de meest populaire shows van dit moment. Ze tonen daarmee ook hun expertise in het verpakken en verzorgen van internationale verhuizingen vanuit Engeland de hele wereld over.

BewarenBewaren

2. De Beatles visueel

Je verwacht misschien een dik boek met prachtige foto’s van de Beatles door de jaren heen. Maar niets is minder waar. In het boek ‘Visualizing the Beatles’ nemen John Pring, Rob Thomas je mee op een reis door de data die verbonden is aan de Beatles: van hun eerste optreden in ‘the Cavern Club’ tot hun laatste album ‘Let it be’. Met dit prachtige boek laten business partners John en Rob niet alleen zien wat een enorme Beatle-geeks ze zijn maar ook hun talent voor het vertalen van data naar visuals.

 

Klik hier als je leven niet compleet is zonder dit boek

BewarenBewaren

3. Wie is sneller, Iron Man of Batman?

Met animaties en infographics laat TravelMath zien welke fictieve helden en voertuigen uit populaire franchises sneller zijn. Je kan ook berekenen met welke jouw geplande reis het snelt is af te leggen. Hiermee toont TravelMath direct ook hun expertise op een creatieve manier aan met een verrassende invalshoek.

 

BewarenBewaren

4. 40 monsters en waar je ze kan vinden

Deze beddenspecialist gebruikt een grappige infographic over bedtijd monsters. Ze houden zelf een blog bij onder de titel ‘Sleep Matters Club’. Naast wetenschappelijke blogs over het belang van slaap behandelen ze ook onderwerpen als dromen en in dit geval monsters die kinderen nog wel eens uit hun slaap kunnen houden. Op een creatieve manier behandelen ze het belang van slaap en hoe belangrijk hun bedden daar bij zijn.

BewarenBewaren

5. Wat zou het pak van Darth Vader kosten?

In ons laatste voorbeeld gebruikt Shade Station misschien wel de meest populaire franchise aller tijden. In een infographic laten ze zien wat het pak van Darth Vader zou kosten. Nu is dit, wat ons betreft, niet de meest creatieve visualisatie in dit rijtje. Maar we wilde hem je toch niet onthouden. Ze hebben ongetwijfeld traffic gegenereerd met deze infographic. Of de Darth Vader infographic een link heeft met hun producten (zonnebrillen) betwijfelen we. Deze infographic had misschien beter gepast bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in maatpakken.

Klik hier als je overweegt een Darth-Vader pak aan te schaffen

BewarenBewaren

Conlusie

Al deze voorbeelden laten zien dat je met een beetje fantasie “saaie” informatie voor een hele grote groep mensen interessant kunt maken. Door er een leuke knipoog aan toe te voegen, het product of onderwerp moet zich daar wel voor lenen, vergroot je de kans dat je boodschap én viral gaat én ook veel makkelijker door iedereen wordt begrepen.

Heb jij nog mooie voorbeelden gezien? Laat het ons weten of deel ‘m met ons op onze Facebook pagina! Of neem contact met ons op als je zit te springen om een verrassende datavisualisatie! Je kan ook bij ons terecht voor animaties, video’s en complete communicatie campagnes.