De gouden eeuw van infographics

Uitdaging
Als bedrijf heb je een standpunt, een visie, een boodschap die je wilt delen met je publiek. Maar wat nou als het gaat om abstracte concepten en ingewikkelde processen? Deze informatie is lastig te begrijpen, zeker als het publiek geen voorkennis of ervaring heeft. Het gaat hier dan niet meer alleen om het overbrengen van een boodschap, maar vooral om het inzichtelijk maken van een boodschap. En dat is voor veel bedrijven een grote uitdaging.

Oplossing
Een mooie oplossing voor dit probleem is een infographic, dé communicatietool van nu. Door het slim integreren van tekst en beeld kunnen abstracte concepten in korte tijd helder uitgelegd worden. Visuele informatie zorgt naast het trekken van de aandacht namelijk voor een veel groter begrip van de boodschap dan tekst. Maar liefst 90% van alle informatie die mensen tot zich nemen, wordt visueel verwerkt.

Mogelijkheden
De mogelijkheden van informatievisualisatie zijn eindeloos, maar zoals bij de meeste processen is een goed begin het halve werk. Het begint met een kritische blik van de designer op de potentie van de data. Het doel is een boodschap te ontwerpen die in het oog springt, een helder verhaal vertelt en het publiek aanspreekt.

Deze uitgangspunten werden ook aangedragen door een groep wetenschappers die recent de hulp van VisualizeMe inriep. De wetenschappers, werkzaam bij verschillende Nederlandse universiteiten, deden een subsidieaanvraag voor een zeer groot onderzoeksproject.

Feedback
“De opdracht was het communiceren van een relatief complex en abstract theoretisch idee. Voor onze doelstelling was het cruciaal om een visualisatie te vinden die enerzijds in staat was om de complexiteit terug te brengen, en anderzijds om dit te doen zonder triviaal en oppervlakkig te worden. Wat mij aansprak aan VisualizeMe was de op de website geschetste werkwijze, waarin het stapsgewijs en gezamenlijk tot een concept komen centraal staat. Hierdoor kreeg ik snel de indruk dat we als klant serieus werden genomen, dat ze begrepen dat het omzetten van complexe ideeën in een visualisatie een proces is waarin je gezamenlijk moet zoeken naar mogelijkheden, gedachtes kunt uitwisselen en bijschaven.”

“Ik was zeer tevreden over het proces en het resultaat. Ook vond ik de workshop die vanuit VisualizeMe werd aangeboden bijzonder. VisualizeMe gaf hierbij een zeer sterke en analytische inbreng, die ons echt verder heeft gebracht. We hebben goede reviews gehad op onze subsidieaanvraag. Het eindproduct werd alom geprezen om zijn professionele uitstraling, ook van mensen die soortgelijke aanvragen hebben gezien. Wat ik bijzonder waardeerde aan VisualizeMe, was de flexibiliteit. We moesten namelijk de oorspronkelijke deadline laten varen, waardoor de planning in het gedrang kwam. VisualizeMe heeft echt alles uit de kast gehaald zodat we onze uiteindelijke deadline gehaald hebben.” – prof. dr. Rafael Wittek, hoofd subsidieaanvrager.

Hoe moeilijk of abstract de informatie ook is, met een infographic kan je het zo leuk en luchtig houden als je zelf wilt en toch professionaliteit uitstralen. Beeld maakt een boodschap altijd beter: beter te waarderen, beter te begrijpen en beter te onthouden.

Meer leren over de kracht van visualisatie?
Wij bieden de workshop Visual Thinking aan waar je leert je gedachten visueel te ondersteunen. Zonder moeilijke toestanden of ingewikkelde software, maar met inspirerende voorbeelden, verrassende inzichten en gegarandeerde resultaten. Schrijf je in voor een workshop bij ons in Amsterdam of bij jou op kantoor via de Workshop pagina of stuur je vragen naar info@visualizeme.net.